Istorija ski cipela počinje pred kraj 19. veka. Tadašnje pancerice nisu bile ni nalik današnjim. Izrađivale su se od kože i više su ličile na zimske cipele. Za skiju su se vezivale kožnim kaišom. To su bili neki prvi tragovi onoga što će vijek kasnije postati jedan od najpopularnijih zimskih sportova.

Kako je skijanje kao aktivnost postajalo sve popularnije, tako je i oprema postajala sve inovativnija i modernija. Ski cipele su postajale sve bezbjednije, a sport sve ekstremniji. Zahvaljujući opremi koja je bitno modernizovana, otvorile su se mogućnosti stvaranja različitih stilova vožnje.

Znate li da ski cipele mogu značajno uticati na kvalitet vašeg skijanja?

Ovaj dio opreme je od suštinske važnosti za vašu bezbijednost, ali i za vaše uživanje na stazi. Svaki iskusniji skijaš bi vas savjetovao da ovaj dio ski opreme prvo kupite. Možda djeluje sasvim nelogično, ali iako su pravljene od izuzetno čvrstog materijala, one vremenom počinju da se oblikuju prema vašim stopalima. Pancerice mogu biti izuzetno nezgodan dio opreme kada je u pitanju komfor stopala, zato je vrlo važno posjedovati vlastiti par kako taj problem ne bi postojao. Kada se formira spram vašeg oblika stopala, ski cipele vremenom postaju sve udobnije. Bitno je znati da se njihova kupovina ne obavlja poput bilo koje druge kupovine obuće. Trebalo bi znati da u kupovinu pancerica morate ponijeti termo ski čarape kako biste na pravi način mogli da odredite svoju veličinu. Drugo, od izuzetno velike važnosti je koji brend ski cipela kupujete. Kod njih su performanse i tehničke karateristike od esencijalne važnosti.

Ukoliko vam je stalo do kvaliteta vašeg skijanja u tom slučaju vas savjetujemo da razmotrite pancerice brenda Salomon. Njihove ski cipele posjeduju Custom Shell tehnologiju koja omogućava prilagođavanje obliku vašeg stopala i spolja i iznutra, kroz izuzetno kratko vreme. Nakon svega deset minuta vaše ski cipele će se prilagoditi obliku vašeg stopala i time postići visok nivo performansi. Zahvaljujući Custom Shell tehnologiji, postignuta je veća stabilnost oko pete i širi prostor oko prstiju kako bi se pružila željena udobnost. Pored toga, Salomon ski cipele poseduju i Twin Frame 2 performanse koje će vam omogućiti lakši prenos komandi kao i veću obrtnu i dinamičku fleksibilnost.

Salomon je svjetski broj jedan po kvalitetu ski cipela. Godinama unazad uspostavljaju standard kvaliteta i dizajna koji ostatak tržišta pokušava da isprati. Njihove cipele su znatno lakše u odnosu na cipele bilo kog drugog brenda. To će vam omogućiti i znatno olakšati funkcionisanje na stazi.

Atomic pancerice su možda jedine koje po kvalitetu i performansama mogu parirati Salomon standardu. Memory Fit omogućiće savršeno prijanjanje ski cipele uz vaše stopalo, dok će tehnologija 3M Thinsulate pružiti savršenu izolaciju i toplotu vašem stopalu u toku čitavog skijaškog dana. Prolite tehnologija smanjuje težinu dok u isto vreme dodaje snagu, koristeći revolucionarnu ultra laku konstrukciju sa dodatnim ojačanjima u ključnim tačkama.

Kako bi se postigao pun komfor, pancerica mora proći kroz proces boot fitting-a kako bi se u potpunosti prilagodile anatomiji vašeg stopala i potkoljenice.