Alpha_landing_1920x600
640x900px_2

OBJAŠNJENJE ISTORIJE: REMOVE BEFORE FLIGHT (UKLONITE PRIJE LETA)

Oznaka „Remove before flight“ - "Uklonite prije leta" postala je zaštitni znak Alpha Industries jer se koristi na skoro svakoj jakni od 1990-ih.

Priča iza ovih legendarnih RBF oznaka počela je daleko u istoriji: u avijaciji ili svemirskim letjelicama, crvene trake se koriste u mnogo većoj verziji od onih na našim jaknama kao bezbjednosna upozorenja na uklonjivim komponentama aviona, kao što su zaštitni poklopci koji sprječavaju pomjeranje mehaničkih dijelova ili kontrolnih brava i koriste se samo privremeno kada je avion na zemlji.

Zaboravljanje da se uklone ove trake može dovesti do pada aviona, tako da tokom svake provjere prije leta piloti moraju da obezbijede da su svi privremeni poklopci uklonjeni.

Traka na kojoj piše „Remove before flight“ može se naći na skoro svakom Alpha proizvodu.

Uglavnom je crvena, ali, takođe, kreirano je i nekoliko specijalnih verzija RBF oznake u prošlosti u okviru različitih kolaboracija.

Titelbild19_600x600
Top-Menu-Flyout-AccessoriesuESxYdeDFQXAg_2

The Timeline

1957

Osnovana je Dobbs Industries

Samuel Gelber i Robert Lane osnovali su Dobbs Industries 7. juna 1957. u Noksvilu (Tenesi), kako bi proizvodili odjeću za Ministarstvo odbrane SAD. Uskoro je Dobbs počeo da proizvodi jakne i kapuljače za vazduhoplovstvo i vojne kabanice.

1957_Dobbs-Industries-MA

1959

1959_SamuelGelber500x500

Alpha Industries inkorporirana

Samuel Gelber osniva Alpha Industries, Inc. u Noksvilu (Tenesi), 17. oktobra 1959. Angažovao je Herman “Breezy” Wynn-a, poznatog biznismena iz Noksvila i iskusnog saradnika na državnim ugovorima, da pokrene svoju novu kompaniju.

1959

Alpha dobija prve ugovore

Alpha Industries je dobila prve ugovore sa Ministarstvom odbrane SAD-a za proizvodnju N-3B parki i brodskih košulja mornarice. Ovo su bili prvi pravi testovi za novu kompaniju odjeće.

1959_image

1961

1961_JohnNiethammer500x500

Džon Nitamer se pridružuje Alphi

John Niethammer se pridružio kompaniji Alpha Industries da sprovede plan kontrole kvaliteta, koji je bio potreban za sve izvođače koji rade za Ministarstvo odbrane. On je nastavio da igra glavnu ulogu u kompaniji i njenom širenju.

1963

MA-1 i N-2B

Alpha Industries je dobila prve ugovore za nekoliko modela jakni, uključujući MA-1 jaknu i N-2B parku. Alpha će postati dominantan proizvođač ovih legendarnih vojnih jakni u narednim godinama.

1963_image_MA-1

1965

1965_M65fieldcoat57bafae911607

Field Coat M-65

Alpha Industries dobija svoje prve ugovore za novorazvijeni vojni kaput M-65. Nastavili su da budu dominantan proizvođač ovog modela, primajući vladine ugovore za M-65 svake godine u narednih 25 godina.

1970

Alpha isprobava komercijalno tržište

Da bi proizvodne linije nastavile da rade između državnih ugovora, Alpha Industries počinje da proizvodi male količine jakni posebno za komercijalno tržište. Umjesto da se koristi samo ime Alpha, koristi se nekoliko različitih brendova, uključujući Concord Industries i Intercon Apparel.

1970_ConcordLabel
1973_Womans-Field-Coat-Liner

Samuel Gelber pokreće dvije nove kompanije

Samuel Gelber pomaže u osnivanju dvije nove kompanije, Summit Apparel i Benton Manufacturing, kako bi se ispunili sve veći zahtjevi Ministarstva odbrane za specijalizovanijim komadima odjeće.

U velikoj mjeri oslanjajući se na Summit i Benton kao podizvođače, Alpha Industries počinje da proizvodi širok spektar novih artikala, uključujući muške pantalone, ženske jakne i kabanice.

1973

Nepropusna mornarička jakna za ekstremno hladno vrijeme

Alpha Industries je dobila svoj prvi ugovor za nepropusnu mornaričku jaknu za ekstremno hladno vrijeme. Ova jedinstvena jakna ima postavu od plastične pjene koja je dizajnirana da zadrži mornare na površini ako padnu u more. Alpha je nastavila da pravi ovu jaknu za vojsku tokom kasnih 1970-ih i 1980-ih.

1976_XCW-Impermeable-Jacket

1978

1978_Image_Experimental-Parka-Bouyant-CW-Jacket

Alpha i tekstilna laboratorija Natick

Natick Textile Laboratory američke mornarice razvija partnerstvo sa Alpha Industries, kako bi testirali prikladnost nove eksperimentalne jakne za masovnu proizvodnju. Vladine laboratorije su se oslanjale na iskusne izvođače za proizvodno testiranje novog dizajna ili revizije postojećeg dizajna. Brojne modifikacije dizajna jakne nastale su tokom probne proizvodnje u fabrici Alpha u Noksvilu.

1980

CVU 36/P i 45/P Nomex jakne

Alpha je dobila svoj prvi ugovor od Ministarstva odbrane za proizvodnju avionske jakne CVU-36/P Nomex. Napravljena je od vatrootporne tkanine i komponenti, zamijenila je najlonske jakne za letenje, poput MA-1, koje su bile standardno izdanje od 1950-ih. Alpha je takođe nastavila da pravi težu verziju ove jakne, nazvanu CVU-45/P, počevši od 1995. godine.

1980_CWU-36-Pand45P_v2

1982

1982image_3barlabel1

Novi lideri stupaju u ALPHA

Osnivač Alphe, Samuel Gelber, preminuo je u 67. godini. Njegova supruga Mildred Gelber, zet Alan Cirker i John Niethammer su postali lideri kompanije. Počeli su da proširuju Alphin komercijalni posao i grade imidž brenda, tako što su zaštitili tri trake koje se nalaze na Alphinim komercijalnim etiketama od 1960-ih.

1984

Prvi veleprodajni katalog

Proizveden je Prvi veleprodajni katalog Alpha Industries koji sadrži kultne modele koje trenutno prave za vojna lica i žene u oružanim snagama SAD-a. Alphin dobro poznati imidž sa tri štrafte ističe se svuda.

1984-Catalog-1

1986

1986_ECWCSparkatrouser

The ECWCS Parka

Ministarstvo odbrane potpisuje prve ugovore sa Alpha Industries za ECWCS parku. Parka je dio novog sistema višeslojne odjeće koji je razvila Natick Textile Laboratory za osoblje vojske, marinaca i vazduhoplovstva. Alpha je nastavila da proizvodi Woodland Camouflage ECWCS parke za vojsku tokom 1980-ih i 1990-ih.

1988

Uveden je logo brenda

Nakon skoro 30 godina poslovanja, Alpha Industries razvija svoj prvi logo brenda. Debituje na naslovnoj strani Drugi veleprodajni katalog Alpha, koji sadrži proširenu liniju proizvoda uključujući jakne, posebno dizajnirane za komercijalno tržište.

1988_Alpha-Catalog

1992

1992_oldnewlogos

Rođen je "leteći A" logo

Kako Alphino prisustvo na potrošačkom tržištu nastavlja da raste, vrijeme je za fejslifting. Uveden je logotip „Flying A“, koji se odnosi na Alphino vojno nasljeđe, kao i na oznake sa tri trake po kojima je Alpha postala poznata.

1993

Alpha Industries Njemačka

1993. godine, Rainer Knapp i Norbert Schneider su osnovali Alpha Industries GmbH& Co. KG u Neu-Isenburgu/Njemačka.

1993_German_Flag

1994

1994_ad2

Marketinška kampanja Alpha

Pokretanje prve domaće i međunarodne marketinške kampanje Alpha Industries sa ciljem povećanja svijesti o brendu. Kampanja je uključivala nekoliko štampanih oglasa koji detaljno opisuju kvalitet i izdržljivost Alpha proizvoda, kao i dugogodišnji status Alphe kao proizvođača za vojsku. Oglasi su počeli da se pojavljuju i u vojnoj trgovini i u popularnim zabavnim časopisima.

1996

Širenje na međunarodnom nivou

Kako je reputacija Alphe počela da raste na međunarodnom nivou 1980-ih i 1990-ih, pojavila se potreba za proširenjem komercijalnog poslovanja u inostranstvu. Godine 1996. Alpha je uspostavila partnerstvo sa ključnim distributerom u Japanu. Sličan sporazum je formiran u Njemačkoj nekoliko godina kasnije. Ugovori su omogućili svakom distributeru da razvije sopstvene reklamne kampanje kako bi zadovoljio jedinstvene potrebe svakog regiona.

1996_japanflag

1997

1997_computer_mock

Pokrenut prvi Alpha web sajt

U aprilu 1997. Alpha Industries je pokrenula svoju web stranicu, kao dio svoje sveobuhvatne reklamne i marketinške strategije. Na sajtu su potrošači mogli da vide slike i informacije o Alpha liniji proizvoda. Kupci su takođe mogli da naruče odabrane jakne, uključujući vojne verzije MA-1 i CVU-45/P, putem sistema za naručivanje preko elektronske pošte. Pored predstavljanja Alphine linije proizvoda, sajt je takođe imao odjeljak posvećen istoriji kompanije, kao i edukativni dio o američkim vojnim avionima.

Alpha je nastavila sa inovacijom i unapređenjem svog prisustva na mreži. Bilo je mnogo verzija sajta od 1997. godine, ali fokus je i dalje bio isticanje visokokvalitetne linije proizvoda Alpha i bogatog nasljeđa. Najnovija nadogradnja sajta izvršena je 2014.

1998

Kolekcija za evropsko tržište

Na samom početku, od 1993. do 1997. godine, u Njemačkoj, Austriji i Švajcarskoj bili su dostupni samo bazični i osnovni modeli. Nakon tog vremenskog perioda, 1998. godine, Alpha Industries je počela da kreira sopstvenu kolekciju za evropsko tržište, ne samo mušku, već su ženska i dječija dobile sopstvenu liniju proizvoda. 

1998_Collection

2005

2005_Stussy_Collab57c56ab1dc42e

Kolaboracije

Alphine ikonske vojne siluete nastavljaju sa rastom popularnosti tokom prve decenije 21. vijeka. Drugi tržišni lideri u modnoj industriji to primijećuju i žele da se udruže sa Alphom kako bi stvorili jedinstvene ko-brendirane proizvode. Neka od uspješnih partnerstava bila su sa Stussy, Doc Martens i Breitling.

Danas Alpha sarađuje širom svijeta sa nekoliko odabranih partnera.

 2009

Alpha slavi 50. godišnjicu

17. oktobra 2009. obilježena je 50. godišnjica Alpha Industries. Tokom 50 godina, Alpha se transformisala od svojih početaka kao uspješan vladin izvođač u globalno priznati brend kakav je postala 2009. Da bi proslavila ovu prekretnicu, Alpha je kreirala komemorativnu jaknu, objavila knjigu istorije Alpha i naručila seriju umjetničkih jakni MA-1 umjetnika Brian Wood-a.

Alpha se udružila sa japanskim dizajnerom kako bi kreirala jedinstvenu jaknu za let, za muškarce i žene, povodom 50. godišnjice. Jakna je kombinovala detalje vojnih jakni po kojima je Alpha postala poznata, sa modernim detaljima poput dvobojnog ispranog najlona, D-prstena, šablona, kao i kontrastnih šavova. Dizajnirana je posebana zakrpa koja je pričvršćena na grudi. Takođe, napravljena je crna traka koja je pričvršćena za džep na rukavu. Muške i ženske jakne, dostupne u žalfija zelenoj i crnoj boji, pokazale su se kao izuzetno popularne širom svijeta.

Uz jaknu, Alphin izvršni direktor druge generacije, Alan Cirker, napisao je knjigu koja bilježi prvih 50 godina Alphe u poslovanju. Objavljena 2009. godine, The Alpha Story sadrži mnoge fotografije vintage stilova iz korporativnih arhiva, a informativni tekst objašnjava prošlost Alphe kao državnog izvođača i put do sadašnje pozicije na globalnom modnom tržištu. Knjiga i dalje predstavlja suštinsko sredstvo za obrazovanje ljudi o bogatom nasljeđu Alphe.

Da bi vizuelno demonstrirala mnoge svjetske događaje koji su se desili tokom 50 godina od svog osnivanja, Alpha je naručila umjetnika Brian Wood-a da koristi MA-1 jaknu kao platno za seriju umjetničkih jakni. Šest jakni, od kojih svaka predstavlja deceniju poslovanja Alpha, bile su ukrašene slikama i predmetima koji predstavljaju glavne svjetske događaje, uticajne ljude i trenutke pop-kulture koji su definisali svaku deceniju. Jakne su prikazane na jubilarnoj manifestaciji 2009. godine i čuvaju se u korporativnoj arhivi.

2009_50th_Anniversary

 2015

2015_M65

50. godišnjica M-65

Godine 1965, Ministarstvo odbrane SAD-a počelo je da razvija nacrte za ono što će postati zamjena za terenske jakne M-51 i M-43. Specifikacije su zahtijevale poboljšanja kao što su ugrađena kapuljača koja se motala i sakrivala u kragnu, dvije epolete za ramena, dodatni džepovi za nošenje opreme, tereta, dodataka i mesingani patent zatvarač koji bi unaprijed zamijenio stil zakopčavanja dugmadi – što bi omogućilo vojnicima da brzo i bez napora zatvaraju i otvaraju svoje jakne radi lakšeg pristupa.

Nova terenska jakna bi takođe imala čičak na obje lisice u slučaju da vojnik želi da zasuče rukave. Odvojivi uložak omogućavao je vojnicima da prilagode jaknu u zavisnosti od temperature. Nosila bi naziv M-65 Field Coat.

Alpha je bila jedna od prvih koja je proizvela M-65, godine 1966. i nastavila da ih proizvodi za vladu do 1990. Alpha je napravila prvi M-65 za komercijalno tržište 1970-ih, a do 1990-ih bile su dostupne u raznovrsnim bojama.

2015

Nova Alpha evropska direkcija

Alpha se uselila u novu kancelariju ALPHA INDUSTRIES - EUROPEAN HEADQUARTERS. U poređenju na stari, novi prostor je mnogo veći sa izložbenim salonom, odjeljenjem za dizajn, računovodstvom i službom za korisnike.

2015_EU_Office

2018

2018_60th_Anniversary

60. godišnjica Alpha Industries

U 2019. godini obilježeno je 60 godina uspješnog postojanja brenda tokom kojih nije bilo lako ispuniti zahtjeve za proizvodnju na visokom nivou. Alpha Industries je uvijek naglašavala kao glavni fokus usklađivanje kvaliteta proizvoda sa željom kupaca, a istovremeno je stalno unapređivala dizajn u skladu sa razvojem u modnoj industriji.

 2019

Šest decenija ALPHA INDUSTRIES

Kako bi proslavila svoju 60. godišnjicu, Alpha Industries je kreirala novu premium liniju pod nazivom "SIX DECADES ALPHA INDUSTRIES - 6DAI" za muškarce i žene koja služi kao modernizovana oda besprijekornoj tradiciji kvaliteta.

Krunisan savremenim dizajnom Griffin Studio's-a i posebno razvijenom visokotehnološkom tkaninom Chromic Lab-a, Six Decades je reinvencija klasičnih vojnih ikona. Sa definitivno modernim pečatom na svakom komadu, 6DAI kombinuje ekstremne vremenske uslove i urbani stil života.

Šest decenija OTKRIĆA

Šest decenija INOVACIJA

Šest decenija KREATIVNOSTI

Šest decenija HRABROSTI

Šest decenija NASLJEĐA

Šest decenija STILA

Šest decenija ALPHA INDUSTRIES

 

History_AI6D